El carrer dels Capellans de Barcelona era, fins fa pocs anys, un carreró estret i ple de giragonses. Sembla ser que l’Ajuntament hi va instal·lar, fa alguns segles, una escola per a cecs: no va ser cap mala idea, ja que si els vidents només hi podien caminar a les palpentes per la seva poca llum, els cecs no hi havien de trobar cap dificultat especial.

Avui en dia, en tirar a terra unes quantes cases, s’han obert les places d’Isidre Nonell i del Vuit de Març que li han fet canviar el seu aspecte de forma considerable. Per una banda, el carrer s’obre fins a Duran i Bas, just davant de la Balmesiana (abans no hi arribava) i a l’altra banda, a la cantonada amb Sagristans, s’ha obert una bonica placeta en la que ja s’han establert alguns restaurants i cafès amb terrassa.

Només han quedat, en mig de les dues places, uns patis i edificis en estat ruïnós que, suposo, deuen ser restes del antic convent de Sant Gaietà del monjos teatins i que, no en tinc cap dubte, acabaran per ser arrasats deixant un ampli passeig entre la Plaça Nova i el carrer Duran i Bas. Les necessitats de la ciutat temàtica així ho exigeixen!

Aquests dies de les festes de la copatrona de la nostra ciutat (no sé perquè sempre m’ha caigut més simpàtica la Eulàlia que la Mercè), passejant pel centre vaig veure que a la façana d’un edifici (el número 9) del carrer dels Capellans hi ha un relleu amb una Anunciació. Jo no sóc cap expert en art, però l’estil em va semblar barroc, potser del segle XVII o XVIII. Però el sorprenent del cas és que està incrustada a la façana d’un edifici que és, inconfusiblement, del segle XIX.

Un altra cosa que em va sorprendre, va ser l’escut que hi ha sota l’àngel, amb la síl·laba PO i les quatre barres. Això del PO em sonava d’haver-ho vist en algun lloc, però en aquell moment no hi vaig pensar. Va ser un cop a casa que se’m va acudir: el Monestir de Poblet!

Portada principal del Monestir de Poblet

Que hi fa una Anunciata barroca de Poblet en un edifici del XIX a Barcelona? No ho sé.

Només en puc aventurar una hipòtesi. Potser no va venir de Poblet directament, sinó de la “procura” que els monjos de Poblet tenien a Barcelona. Les procures eren cases de representants dels grans convents catalans a la cort, per a defensar els seus interessos. A Barcelona van tenir procures Santes Creus, Poblet, Scala Dei, Montserrat, Montalegre i potser algun altre. Vés per on, semblava que això dels lobbys ho havien inventat els nord-americans i resulta que al segle XIV, els monjos catalans ja ho practicaven.

El lobby pobletenc es va instal·lar a Barcelona a començaments del segle XIV, al Priorat de Santa Maria de Natzaret. Encara es pot veure la portalada del antic Priorat a la cantonada del carrer Joaquim Costa i el passatge de Sant Bernat. Però al segle XVII els monjos de Poblet i les monges de Valldonzella van fer un intercanvi: les monges li van donar als monjos el seu convent, que estava extramurs, per Hostafranchs, i una caseta a la Rambla i els monjos els hi van donar el Priorat de Natzaret. D’aquí va venir el nom del carrer Valldonzella, ja que el Priorat hi era a tocar. Els monjos de Poblet van traslladar les oficines del seu lobby a la Rambla sota l’advocació de l’Anunciata i d’aquesta data deu ser l’Anunciació del carrer dels Capellans.

Amb la desamortització Mendizàbal de 1836, el lobby pobletenc es va tancar i algun burgés barceloní devia comprar el relleu, que va fer servir per decorar la façana de la casa que es va construir al carrer dels capellans.

M’agradaria saber qui va ser!