Només arribar a casa de vacances,  obro el diari per a veure si ja s’ha acabat la crisi i descobreixo amb horror que estem molt pitjor del que em pensava.

Per una banda, uns caritatius personatges de Huelva, al dictat d’un bisbe de cognom català, exigeixen judicialment la intubació d’una dona de noranta anys amb un ictus cerebral massiu. Menys mal que els jutges no els han fet ni cas. Potser ha arribat el moment en que tots els que ens varem manifestar contra la pena de mort, comencem a manifestar-nos també contra la “pena de vida”.

I, d’altra banda, i molt pitjor, és que ja tenim preparada una esmena constitucional. La primera que fem de forma voluntària: l’anterior havia estat imposada pel Tractat de Maastricht. Esmena amplament sol·licitada per la població del Estat que, segurament, la considerarà un pas ferm en la millora de les seves condicions de vida (i potser de mort, ves a saber!). No entenc com han pogut passar tants anys sense que a ningú se li acudís aquesta esmena constitucional fonamental. Si això ja es veia des que vam aprovar-la en referèndum. A mi només em queda un petit dubte: si fa dos anys quasi tothom semblava estar d’acord en que calia més regulació en els mercats financers per evitar futures crisis com la actual, ¿cóm és que ara ens surten regulant-nos a nosaltres enlloc dels mercats?

No sé… potser no sigui un dubte fonamental i segurament que molts pensareu que faig de Pepito Grillo, traient un tema que no té gaire interès. Però el que està clar és que aquesta reforma obligarà a reduir la despesa social en temps de crisi, quan els ingressos fiscals es redueixin per la disminució de les rendes, cosa que és contrària als principis d’aquesta cosa que anomenen “capitalisme social de mercat” i que, entre d’altres, obligaria a l’Estat a fer polítiques econòmiques anticícliques; és a dir, a gastar més en temps de crisi.

Però bé, ja que ens hi posem, ¿perquè no ens rellegim la constitució amb deteniment i comencem a purgar-la de coses inútils com la corona, el reconeixement de les confessions religioses, el senat (que no serveix per a res), etc.?

Anuncis