A vegades, em fa l’efecte que algunes associacions ecologistes es comporten com si fossin religioses: donen per establert que existeixen veritats absolutes i que cal conformar el nostre comportament a aquestes veritats. No és religió, això? No vull, ni puc, desacreditar globalment la tasca que fan moltes d’aquestes associacions. Si no fos per elles no tindríem paràmetres orientadors de la nostra conducta mediambiental; però tampoc cal que acceptem tots els seus punts de vista de forma acrítica.

Una de les declaracions que m’ha sorprès darrerament d’una d’aquestes organitzacions (i no recordo quina), ha estat la de defensar el fi de les subvencions públiques a la producció d’energia elèctrica fotovoltaica que, com és ben sabut, té uns costos de producció molt més elevats que qualsevol altra. Encara que també cal dir que la regulació del mercat elèctric no juga pas al seu favor.

Sempre em trec el barret davant de la gent que defensa les seves idees sense dogmatismes preestablerts. I el tema de la superioritat de les energies renovables s’estava convertint en un dogma de fe. I, en el tema de l’energia, no trobarem cap mena de solució fins que no siguem conscients tots plegats, que el problema no es troba en la producció sinó en el consum.

Ara, m’han arribat, per casualitat, dos vídeos (pretesament provocadors) que ha fet una organització holandesa en defensa dels boscos:


Només pensar que el pèl púbic es pugui identificar amb un arbre, ja em provoca dolor a les parts: a on estan les arrels de l’arbre?

D’altra banda, la comparació formal dels dos espots, em porta a algunes consideracions de caràcter discriminatori:

  • Podem dir que el noi fa realment un striptease? Només es treu una samarreta i fa uns quants moviments gimnàstics: barra, abdominals, etc.
  • Perquè l’espot de la noia dura 57 segons i el del noi només 34?
  • El noi ha de veure aigua malgrat que treballa menys estona. Vol dir això que els homes som més ganduls?
  • La noia porta unes calcetes minúscules i al noi no li veiem la roba interior. No fan servir eslips els homes?
  • Deixo les consideracions de caràcter anatòmic als lectors, però tampoc semblen gaire igualitàries…

Tan radicals que semblen aquests xicots i acaben caient en tot el repertori de tòpics sexistes!

Anuncis