Avui fa cent anys de:

Potser n’hauríem d’haver cremat més, d’esglésies i convents!

Una cosa que poca gent sap, és que se’n va fer un reportatge cinematogràfic, dels fets d’aquella setmana. Malauradament, el film s’ha perdut, però pel que diu Miquel Porter i Moix a la seva Història del Cinema Català, va ser una de les primeres grans produccions catalanes que es va exportar a molts països. Només a Rússia se’n van enviar més de cent còpies!

Font: Miquel Porter. Història del Cinema Català. Editorial Taber. Barcelona, 1969

La pel·lícula es titulava “Los Sucesos de Barcelona” i la va rodar en directe, mentre succeïen els fets, un dels pioners del cinema a Catalunya: Josep Gaspar. No he aconseguit saber on estava el Gran Cineamatógrafo Moderno, que anunciava l’estrena de la pel·lícula per als dies 28 i 29 d’agost del mateix any 1909; però podria ser que fos a Manresa, perquè l’escut que hi ha al cartell (les quatre barres damunt d’una creu de Sant Jordi) em sembla que és el de la capital del Bages.

És una verdadera llàstima que s’hagi perdut aquest documental i, a més, és ben estrany, havent-se’n fet tantes còpies com diuen fonts històriques no tan llunyanes (el propi Josep Gaspar va morir l’any 1970). Per cert, Gaspar era manresà, fet que també m’ha fet pensar que podria ser que la seva pel·lícula es veiés a Manresa amb interés.

En fi, si aneu per Rússia, mireu si trobeu alguna de les cent còpies que diuen que s’hi van enviar.

Anuncis