The Lancet és una de les revistes més prestigioses del món de la medecina, per no dir la més prestigiosa. Es publica des de 1823 i actualment és setmanal. Malgrat que ha tingut alguns problemes amb articles controvertits per no aclarir els conflictes d’interessos d’algun autor (l’industria farmacèutica ja sabem que és molt poderosa) ha mantingut al llarg del temps un nivell de rigor envejable que ja voldrien moltes publicacions.

Pel seu interés, tradueixo l’editorial del darrer número (el 9669) datat el 28 de març darrer (els comentaris entre parèntesi son meus, el subratllat també):

Redempció per al Papa?

El Vaticà va sentir la setmana passada la fúria d’un nombre sense precedents de condemnes internacionals després que Benet (potser caldria dir beneit) fes una escandalosa i tremendament inexacta declaració sobre la SIDA. En la seva primera visita a Àfrica el Papa va dir als periodistes que la lluita del continent contra la malaltia és un problema que “no pot ser superat per la distribució de preservatius: al contrari, pot augmentar”.

L’oposició ètica de l’Església Catòlica al control de la natalitat i el seu suport de la fidelitat conjugal i l’abstinència per a la prevenció del VIH és ben coneguda. Però, dient que els condons exacerben el problema del VIH / SIDA, el Papa ha distorsionat públicament les proves científiques, només per promoure la doctrina catòlica sobre aquest tema.

La comunitat internacional es va afanyar a condemnar el comentari. Els governs d’Alemanya, França, Bèlgica van fer declaracions criticant els punts de vista del Papa. Julio Montaner, president de la Societat Internacional de la SIDA, va titllar el comentari d'”irresponsable i perillós”. ONUSIDA, el Fons de Població de les Nacions Unides i l’OMS van publicar una actualització de la seva declaració de posició sobre la prevenció del VIH i els preservatius, que diu que “el condó masculí de làtex és l’única i més eficaç, tecnologia disponible per reduir la transmissió sexual del VIH”. Enmig de la fúria, fins i tot el Vaticà va tractar de modificar la redacció del pontífex. La Santa Seu, a la seva pàgina web, i el cap dels mitjans de comunicació vaticans, el pare Federico Lombari, deien que el Papa va dir que hi ha un “risc que els condons… podrien augmentar el problema”.

No està clar si l’error del Papa es deu a la ignorància (que torni al cole!) o a un intent deliberat de manipular la ciència per donar suport a la ideologia catòlica. Però el comentari segueix en peu i els intents vaticans per modificar les paraules del Papa, a més d’una manipulació de la veritat, no són el camí a seguir. Quan alguna persona influent, ja sigui un líder religiós o polític, fa una falsa declaració científica, els efectes de la qual podrien ser devastadors per a la salut de milions de persones, ha de retirar o corregir el registre públicament. Ningú més que el Papa Benet podria fer un gran perjudici per al públic i els defensors de la salut, incloent a molts milers de catòlics, que treballen incansablement per tractar de prevenir la propagació del VIH / SIDA a tot el món.

Doncs això, beneit; que encara esperem la rectificació! O és que ningú llegeix The Lancet en aquell ridícul estat?

Anuncis