Ja sabeu que no soc gaire donat a anunciar actes o esdeveniments que tindran lloc a Barcelona, però ho he fet en alguna ocasió; només quan es tracta d’actes relacionats amb la història de les matemàtiques: se’n fan tant poquets … que val la pena fer-se’n ressò. Entre els mails que he rebut, després de no mirar-me’ls durant uns quants dies que he estat de vacances, en tinc un que m’anuncia la celebració del VIII congrés internacional d’ontologia.

El vuitè congrés internacional d’ontologia tindrà lloc, a finals d’aquest mes i començaments del proper, a Donosti. I què te a veure l’ontologia amb la història de les matemàtiques, em direu. Doncs que aquest congrés està dedicat a la idea d’infinit i, és clar, els matemàtics tenen moltes coses a dir sobre aquest concepte.

Entre les comunicacions anunciades al programa provisional, n’hi ha que poden ser força interessants, bé sigui pel conferenciant o bé sigui pel tema:

  • El dia 30 de setembre, Marco Panza (Université Denis Diderot – Paris 7) parlarà sobre el rebuig d’Isaac Barrow de les demostracions aritmétiques infinitaries i John Steel (California University) sobre el programa de Godel
  • El dia 1 d’octubre, José Ferreirós (Universidad de Sevilla) parlarà sobre l’admisibilitat de Cantor (Consistència lògica, cogència conceptual i existència matemàtica) i Solomon Feferman (Standford University) sobre l’estructuralisme conceptual i el continuu
  • El dia 2, Paolo Mancosu (Berkeley University) parlarà sobre les nocions no cantorianes del infinit, Joan Bagaria (ICREA Barcelona) farà unes reflexions sobre l’univers de tots els conjunts i Andrey Pavlenko (Institute of Philosophy Moscow) ens explicarà perquè no es pot realitzar la teoria del univers infinit

Us puc assegurar que, malgrat que els títols i temes de les conferències semblin estrambòtics, poden resultar força estimulants, inclús per als no iniciats. Jo conec personalment a tres dels conferenciants (Ferreirós, Mancosu i Bagaria) i us puc garantir que quan donen conferències a gent no iniciada en matemàtiques avançades (com és el cas: l’audiència serà fonamentalment de filòsofs), són summament didàctics.

No explicaria tot això, sinó fos perquè els dies 6 i 7 d’octubre es faran dos seminaris del congrés a la Casa Àsia i al CCCB, respectivament, de la nostra ciutat, amb l’assistència de molts dels autors que he citat. El primer estarà dedicat al concepte d’infinit en el món xinés; estarà dirigit per Joseph Dauben (University of New York) i comptarà amb la presència de destacats matemàtics xinesos. El segon estarà dedicat a la relació entre l’infinit i la fonamentació de les matemàtiques; estarà dirigit per José Ferreirós (Universidad de Sevilla) i comptarà amb la presència de Solomon Feferman, Joan Bagaria, John Steel i Ignasi Jané.

Seran, segurament, dos seminaris d’alt nivell intel·lectual que convé tenir presents. Repeteixo: inclús per als no iniciats en les matemàtiques avançades. Us deixo penjat aquí el programa provisional dels seminaris a realitzar a Barcelona.

Anuncis