Buscant informació sobre les novetats editorials, per saber que podia haver d’interessant per a comprar aquest Sant Jordi, m’he trobat amb una nova traducció i edició dels Buddenbrook. De Thomas Mann son prou conegudes La Muntanya Màgica i La Mort a Venècia, peró la seva primera gran novel.la i, atenció!, l’obra per la que el van guardonar amb el premi Nobel, no és tant coneguda. Els Buddenbrook és una saga: l’historia de la decadència d’una família burgesa de finals del segle XIX. En ella hi han tots els ingredients del que seria després l’obra de Mann. A més, conté molts aspectes autobiogràfics, començant pel de la ciutat on transcórrer l’acció: Lübeck, la seva ciutat natal.

Però no os volia parlar de la novel.la, de la que només conec un tros (pels motius que ja os explicaré), sinó del llibre que ha publicat EDHASA. Com ja os he dit, és una nova traducció i edició crítica que te unes 150 pàgines més que l’edició anterior de la mateixa EDHASA de fa uns deu anys. Resulta absolutament sorprenent que el preu de venda d’aquesta nova edició sigui de 40,50 euros!!! Si tenim en compte que a) ja no hi ha drets d’autor (Mann va morir el 1955), b) que l’edició anterior es ven (encara en queden exemplars a les llibreries) per 11,00 euros i c) que el que li paguen les editorials als traductors és una misèria, no es pot entendre aquest augment de preu injustificable. La nova edició també és en tapa tova, es a dir, que no es tracta d’una edició de luxe ni res semblant. Perquè aquest augment de preu tant important, senyors d’EDHASA?

Si algú està interessat en comprar el llibre, ja pot córrer cap a una llibreria i comprar un exemplar de l’edició anterior: s’estalviarà 30 euros en la compra d’un bon llibre.

Jo vaig conèixer l’existència d’aquesta obra per una casualitat estranya. Fa més d’un any que estic buscant informació sobre un personatge anomenat Friedrich Daniel Behn. Aquest bon home va escriure una tesi (no se si doctoral) quan estudiava a la Universitat de Jena. La tesi és de matemàtiques, i no ve al cas fer-ne cinc cèntims aquí, només dir que forma part d’un estudi que estic fent actualment. El cas és que aquest senyor va néixer i morir a Lübeck, a on va ser director del Katharineum, una escola molt prestigiosa d’aquesta ciutat, a la que va assistir Thomas Mann en la seva infància. L’escola, pel que explica Mann a la seva obra, devia ser com tots el Gymnasiums que hi havia en aquella època per tota alemanya; escoles d’una recta formació al estil prussià, un nivell molt alt de coneixements i força elitistes. Els records de Mann sobre l’escola no son gaire bons.

El senyor Behn i la seva tomba a Lübeck

El cas és que, per molt que he buscat no he trobat gaire informació sobre el senyor Behn, un pedagog il·lustrat que va morir el 1804 i que està enterrat al cementiri de Sat Llorenç de Lübeck. Fins i tot em vaig dirigir al Katharineum (que encara existeix) demanant-los informació, però no m’han contestat. Així que, ja sabeu, si algú, per un casual, sabés alguna cosa sobre aquest senyor, no dubteu en posau-se en contacte amb mi.

Anuncis