Heu llegit la narració que he publicat com Obediència (I) ?

Si no ho heu fet, os prego que la llegiu abans de continuar.

Aixó que he explicat de forma novelada, és un experiment real que es va fer a l’Universitat de Yale a començaments dels seixantas dirigit pel professor Stanley Milgram. Jo no tinc tanta imaginació per a fer un conte com aquest. L’unica diferéncia es que l’Arnau no era un voluntari, sino un actor, contractat pel doctor Milgram, que feia veure que rebia les descargues elèctriques que, en realitat, no rebia; els crits i gemecs també eren grabacions.

L’estudi, obviament, no era sobre l’aprenentatge, la memòria i el castic, sino sobre l’obediència. A la única persona que s’estava estudiant era a en Bernat: fins a on era capaç d’arribar. De fet, a la gerra, els dos papers portaven la paraula MESTRE.

L’experiment, que avui probablement considerariem inmoral, es va dur a terme amb una quarantena d’homes (mascles) de tota mena d’extracció cultural: d’estudis primaris a doctorats. Les respostes del doctor eran sempre les mateixes quatre que os he posat a la narració. No hi afegia mai res, ni deia altres coses que les reproduides.

Els resultats van ser esfereïdors:

  1. Cap del participants va parar abans d’arribar a 300 volts. Os heu enrampat alguna vegada a casa? Sòn 220 volts el que teniu a casa.
  2. Un 65% dels participants van arribar als 450 volts i els van aplicar tres voltes consequtives.
  3. No hi va haver diferencies significatives segons el nivell cultural.

Fa pensar, oi?

Però aixó no és tot. El doctor Milgram va fer estudis posteriors de seguiment i va trobar fets que gairebé semblen increïbles:

  1. A Alemanya, el 85% dels participants alemanys, clar, van arribar als 450 volts.
  2. No hi havia diferencies significatives entre homes i dones encara que les darreres es posaven més nervioses.
  3. Si s’allunyava el doctor, les xifres disminuïen significativament i, a l’inrevés, si s’allunyava l’Alumne, les xifres creixien molt significativament.
  4. El fet de fer-ho a una Universitat o en algun altre centre de menys prestigi també reduïa les xifres. La força de l’autoritat !!!

Perqué ens extranyem, doncs, de que hi hagin Max Aue’s  ?????

Anuncis